tForrás: Formula.hu - 2014.08.11

Talmácsi Gábor a magyar gyorsasági-motorsport ikonikus alakja. Bár tavalyi súlyos sérülése óta, amelyet felrobbanó motorblokkja okozott, versenyen nem indult, ám motorozni már tud, és nem mondott le visszatéréséről. A fennmaradó időben is részese és alakítója maradt a magyar gyorsasági-motorsportnak, tele megvalósításra váró célokkal és álmokkal. Többek között ezekről is faggattuk.

- Tavalyi súlyos sérülésed után idén megalapítottad saját csapatodat, amely azóta meg is szerezte első pontjait a FIM Superstock 600-as Európa-bajnokságon és a European Junior Cupban (mindkettő a FIM Superbike VB betétsorozataként fut). Tudom, hogy a csapat irányítása rengeteg idődet leköti, de hogy vagy Te?

Talmácsi Gábor: - Köszönöm a kérdést, napról napra jobban vagyok. Ma is épp motoroztam egy jót. Egyedül a váltások okoznak még némi nehézségét az elhalt izomrész miatt, aminek a szerepét a többi izomnak kell most pótolnia. Ezt leszámítva minden rendben, és nagyon élvezem, hogy hosszú idő után újra motorozhatok.

- 2007-ben első Kelet- Közép-európai versenyzőként világbajnok tudtál lenni a 125 köbcentiméteres géposztályban, egy olyan kis országból indulva, mint Magyarország. Tudjuk, látjuk, hogy már odakerülni a tűz közelébe és megteremteni a vb-indulás feltételeit is borzasztón nehéz. Te több fiatal tehetséggel foglalkozol csapatodon, a Talmácsi Racingen keresztül, és édesapád, Talmácsi István kezei között is sok gyerekmotoros megfordul. Látsz rá esélyt, hogy a közeljövőben újra legyen magyar versenyző a MotoGP-ben?

Talmácsi Gábor: - Igen, hiszen többek között ez is az egyik fő célom. Minden tőlem telhetőt megteszek, és minden meglevő tapasztalatomat és kapcsolatomat fel fogom használni annak érdekében, hogy újra legyen magyar versenyző a MotoGP-ben. Tudom, hogy tehetségük alapján többen is hivatottak lennének erre, és a megfelelő asszisztenciával megvan rá az esélyük, hogy bekerüljenek a MotoGP-be. Úgy gondolom, jó úton járunk, és szeretnénk a megkezdett úton haladni tovább.

- A 125 köbcentis, majd később a Moto2-es géposztályban is nagyszerű eredményeket értél el, ám a premier géposztályban, a MotoGP-ben sajnos elmaradt az igazi áttörés. Mi volt ennek az oka? Kérlek, mesélj kicsit a háttérről, a rejtett körülményekről, amikbe külső szemlélőként senki, vagy csak nehezen láthat bele.

Talmácsi Gábor: - 2009-ben valóban lehetőségem volt bemutatkozni a MotoGP-ben, de nem volt könnyű dolgom, mivel év közben kellett váltanom és átállnom a 250-es motorról a GP-re. Talán nem ez volt a legideálisabb lehetőség, de amikor az embert a MotoGP-be, a gyorsasági-motorsport legfelsőbb kategóriájába hívják, akkor minden lehetőséget megragad. Így történt, hogy mindenféle teszt és ismerkedés nélkül, éles versenykörülmények között kellett bemutatkoznom a GP-ben. Én úgy érzem, hogy a lehetőségekhez mérten jól sikerült a váltás, és elégedett lehetek utólag is az akkori teljesítményemmel. Sajnos azonban a csapat felkészültsége és a motor ereje nem tette lehetővé, hogy olyan eredményeket érjek el, amiket magamtól vártam.

- 2007-ben világbajnok lettél, de nem szabad elfelejteni, hogy Neked sem jött könnyen ez a siker, hosszú út vezetett odáig, és nem ez volt az egyetlen kiemelkedően jól sikerült idényed. Melyik éveidre vagy a legbüszkébb a 2007-es vb-címen kívül?

Talmácsi Gábor: - 2005-ben és 2008-ban is 3. lettem a 125-ös géposztály év végi összesítésében, 2010-ben pedig a 6. helyen zártam a Moto2-ben. Ezek is mind-mind olyan évek voltak, amikről rengeteg szép emléket őrzök. Amikor a motorom és a technikai háttér ezt lehetővé tette, úgy érzem, mindig ott tudtam lenni az élmezőnyben, és ez örömmel tölt el.

- Ha egy versenyt kellene kiemelned, amelyikre a legbüszkébb vagy, melyiket választanád?

Talmácsi Gábor: - A 2008-as Asseni TT egy örök emlék marad. Az egy hatalmas győzelem volt számomra.

- Visszatekintve eddigi pályafutásodra, van valami, amit utólag másképp csinálnál?

Talmácsi Gábor: - Csak egy ilyen dolog van. Ha valamit másképp csinálhatnék a múltban, akkor 2009-ben minden nehézség ellenére kitartanék az Aspar csapat mellett és velük maradnék. De tényleg ez az egyetlen dolog, amit megváltoztatnék. Ezt leszámítva viszont elégedett vagyok mindazzal, amit ebben a sportban sikerült eddig elérnem.  

- Hogyan tovább? Mik a terveid a jövőre nézve?

Talmácsi Gábor: - A megkezdett munkát szeretném folytatni a versenyzőimmel. Jövőre is a FIM Superstock 600-ban szeretnénk folytatni, lehetőleg már három versenyzővel, hiszen az a célunk, hogy Bódis Richárd (19) és Alessandro Zaccone (15) mellé még egy tehetséges fiatal csatlakozzon. A legfiatalabb versenyzőnket, Somosi Alexandert (14) pedig mindenképp szeretném eljuttatni a MotoGP-be. Illetve magyarként és a MotoGP szerelmeseként van még egy nagy álmom, aminek megvalósításán szintén dolgozom. Szeretném, ha egy nap Magyarországra látogatna a MotoGP. Ez nekem sajnos eddig nem adatott meg pályafutásom során, de nagyon motiválna, ha 1-2 éven belül Magyarország világbajnoki futamot rendezne, és hazai közönség előtt versenyezhetnék a világ elitjében. Bízom benne, hogy lesz még erre lehetőségem, de ha nekem nem, akkor legalább valamivel később az utódaimnak.

Borbás Bálint

 

 
Oldal tetejére